PUIKAS DZIEDĀSIM?

Puikas dziedāsim? Dziedāsim! Ar šādu sajūsmas pilnu saucienu, kurš pieskandināja Cēsu pils estrādi un tās apkārtni, sākās 11. zēnu koru salodojums.
Vai tas nav fenomens? 45 zēnu kori no visas Latvijas sabrauc kopā un vienojas kopīgā dziesmā. Zēni, kurus dīda nemiers, vajadzība kustēties- skriet, lēkt un visādi citādi sportot, ir sastājušies uz veco pilsdrupu estrādes podestiem un dzied savās eņģeļu balsīs, priecējot ne tikai mūs latviešus, bet arī cittautiešus!
Katra zēnu kora sākums ir skola un diriģents. Vai varētu pastāvēt koris bez skolas vadības atbalsta? Vai varētu pastāvēt koris bez diriģenta entuziasta, kuram tā ir sirdslieta, bez diriģenta, kura vienīgais pienākums nav nostāties kora priekšā un iznest dziesmas vēstījumu, bez diriģenta, kurš ir ne tikai mūziķis, bet arī psihologs, draugs utt. Atbilde ir nē!

Mūsu Siguldas 1. pamatskolā zēnu kora dziedāšanas tradīcijas ir senas. To aizsācēja ir Latvijā labi zināmā mūzikas skolotāja Olga Jakāne, kura ir bijusi arī zēnu koru salidojuma virsdiriģente. Skolotāja, kuras vārds ir zināms ne tikai Siguldā, bet arī daudz kur citur Latvijā.
Olgas Jakānes lolojums manās rokās nonāca 2002. gadā un 2003. gadā jau bija jāstartē manā pirmajā zēnu koru salidojumā. No sākuma jau negāja tik viegli, zēni bija pieraduši pie skolotājas Olgas, un dažs pat atteicās nākt dziedāt korī pie citas vadītājas. Ar skolotāju joprojām mums ir labas attiecības, katru gadu pirms kora skates, O.Jakāne brauc noklausīties zēnus un sniegt savus vērtīgos padomus.

Šogad man šis ir piektais salidojums, un varu teikt tikai to, ka tā ir brīnišķīga tradīcija un skaisti svētki gan zēniem, gan visiem klausītājiem. Pirmie mani salidojumi gan atšķīrās no pārējiem. Savulaik zēni Cēsīs pavadīja 3 pilnvērtīgas dienas ar mēģinājumiem, sporta sacensībām, pilsētas iepazīšanu, nakšņošanu skolās! Tas tik bija notikums! Žēl, ka gatavošanās svētkiem ir samazināta līdz 1 dienai! Šķiet, zēni nepagūst izbaudīt svētku gaisotni!

Gatavošanās šim salidojumam notika ļoti intensīvi! Praktiski vienā gadā bija jāapgūst 19 dziesmas, kas ir nopietns uzdevums. Apgūtais tika atradīts koru skatēs, abās ieguvām 1. pakāpi! Tika ieguldīts milzīgs darbs! Paldies manai kormeistarei Vinetai Ceplei, kura palīdzēja zēniem apgūt repertuāru, paldies mūsu profesionālajai koncertmeistarei Ievai Kikustei, ar kuru ir prieks un lepnums kopā muzicēt!
Esmu saaugusi ar saviem koriem, kā koks ar zariem, bez tiem nevaru sevi iedomāties! Cenšos zarus stiept augstu debesīs pretī saulei, lai zaļo, kuplo un ar savu dziesmu priecē visus apkārtējos!

Evija Rozena