2022./2023. M. G. II SEMESTRIS

Kultūrizglītības programma Latvijas skolas soma ir lielākā valsts simtgades dāvana. Tās mērķis ir, sākot ar 2018. gada septembri, nodrošināt katram mūsu valsts skolēnam iespēju vismaz vienu reizi mācību semestra laikā klātienē iepazīt Latviju mākslas un kultūras norisēs (mūzikā, teātrī, dejā, cirkā, vizuālajā mākslā, kino, arhitektūrā, dizainā, materiālajā un nemateriālajā kultūras mantojumā, literatūrā un grāmatniecībā), tai skaitā izzināt Latvijas valstiskuma attīstības un saglabāšanas liecības, Latvijas kultūrainavu, kultūras vērtības un laikmetīgās izpausmes, vēsturisko mantojumu un radošās industrijas, un kas saistītas ar mācību un audzināšanas darba saturu.  Siguldas 1. pamatskola šajā programmā piedalās jau 4. gadu.

Siguldas 1.pamatskolā viesojas Valmieras drāmas teātris

20. aprīlī Siguldas 1. pamatskolas 1.-4. klašu skolēni kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros noskatījās Valmieras drāmas teātra izrādi “Slinkums”.

Skolēni ar patiesu prieku un uzmanību vēroja izrādi par to, kā trīs draugi nokļuva slinkuma pasaulē, kura šķita villinoša, ieinteresēta ievilkt ikkatru savā varā. 

Skolēni saprata, ka jābūt uzmanīgiem, lai slinkošana nekaitē prātam, veselībai un ikdienas gaitām. Tā atgādināja, cik svarīgi ir ēst pareizi, regulāri tīrīt zobus un laicīgi pildīt uzdotos uzdevumus. 

Skolēni radi savus stāstus rakstnieces vadībā

17.un 19. aprīlī Siguldas 1. pamatskolas 8.-9. klašu skolēni kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros piedalījās izglītojošā lekcijā “Ceļa galā stāsts”, ko vadīja rakstniece Laura Vinogradova.

Skolēniem bija iespēja uzklausīt rakstnieci un dalīties arī savā pieredzē par to, kā top stāsts.  L.Vinogradova centās pārliecināt skolēnus pārvarēt bailes, pašiem saņemties un radīt stāstu, nebaidīties to pastāstīt arī citiem. Praktiski darbojoties, skolēni uzzināja, ka no pavisam ikdienišķiem sīkumiem ir iespējams radīt stāstus ar dažādiem notikumiem. Pastāstot tos citiem, jautrība neizpalika.

Raitis Zapackis ar stāstiem par pasakām ciemojas Siguldas 1.pamatskolā

13. aprīlī Siguldas 1. pamatskolas 4.-7. klašu skolēni kultūizglītības programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros piedalījās nodarbībā “Pasakas no pirmsākumiem līdz mūsdienām”. No pasākuma vadītāja Raita Zapacka stāstījuma un interesantajiem lasījumiem skolēni uzzināja latviešu tautas un pasaules pasaku vēsturi, tēlu daudzveidību un to maiņu laikam ejot.

Stāstnieks patīkami pārsteidza ar savu vizuālo izskatu, prasmēm dziedāt, mainīt balss intonāciju un ieinteresēšanu uz brīvām sarunām. Aizraujoša bija stāstnieka paša uzrakstītā pasaka par dzēšgumiju. Skolēni arī tika aicināti rakstīt pasakas pēc mākslinieka atstātā veiksmīgas pasakas rakstīšanas algoritma.

Šis pasākums ir viens no soļiem ceļā uz lasīšanas veicināšanu, kas šogad ir gan skolas, gan Siguldas novada prioritāte.

Siguldas 1. pamatskolas skolēni radoši raksta un blēņojas

20.-22. martā Siguldas 1. pamatskolas 5.-7. klašu skolēni projekta “Latvijas skolas soma” laikā piedalījās Rakstniecības un mūzikas muzeja rīkotajās nodarbībās “Blēņas un Ziedonis”
Nodarbībās skolēni uzzināja, ko, kā un kāpēc vāc un glabā Rakstniecības un mūzikas muzejā. Tad skolēnu uzdevums bija noklausīties I. Ziedoņa darbu “Pasaka par smalku žogu” un saprast, kāda ir pasakas, kur kopā darbojas dažādi tēli, doma. Pēc tam skolēniem pašiem bija iespēja radoši izpausties – radīt pasaku, kur darbojas tēli no dažādām I. Ziedoņa pasakām.
 
7.b klases skolēni pēc nodarbības secināja: “Nodarbība bija lieliska, labi, ja šādas literatūras stundas būtu biežāk, jo tad var darīt kaut ko citu, izklaidēties un uzzināt kaut ko jaunu”. 

Siguldas 1.pamatskolas skolēni piedalās izzinošā nodarbībā

Siguldas 1. pamatskolas 1.-9. klašu skolēniem programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros bija iespēja piedalīties SIA “RUTARE” zīmola “Ikšķiles saldējums” rīkotajās izzinošās nodarbībās “Saldējums vēsturē un mākslā”. 

Nodarbībās uzņēmuma pārstāvji iepazīstināja ar saldējuma rašanās vēsturi un ceļu līdz mūsdienu galdam. Izrādās, ka saldējumu var gleznot un ar saldējumu var gleznot. Stāstījumu pavadīja interesanta prezentācija, demonstrējumi un dažādu saldējumu degustācija.